lördag 7 maj 2011

Kommuner kämpar vidare mot mc-gäng men Statsministern säger: MC-väst är okej

Regeringen är inte är beredd att ändra lagen för att möjliggöra förbud mot mc-västar på offentliga platser. Men kommuner som drivit frågan tänker inte ge sig.
– Vi behöver lagstiftning som ger oss verktyg att bekämpa grov brottslighet, säger Eskilstunas kommunstyrelseordförande Jimmy Jansson (S).
Utöver Eskilstuna har Norrköping, Göteborg och Luleå utan framgång försökt införa västförbud på offentliga platser. Domstolarna anser att det strider mot grundlagen, med motiveringen rätten att bära väst är en del av yttrandefriheten.
Luleå har tillkännagett att kommunen tänker arbeta för att en lagändring kommer till stånd. Utsikterna att lyckas är i dag små.
I en intervju i Sveriges Radio klargör Fredrik Reinfeldt att han tycker att det är fel väg att gå.
– Men jag tycker att det är bättre att lagföra den kriminalitet de står för, snarare än att se över vilken klädsel de har, säger han till Ekot.
Jimmy Jansson är kritisk:
– Statsministerns uttalande visar prov på väldigt liten förståelse för vad som sker i samhället. Det är allvarligt att kommunernas oro bara viftas bort.
http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.1040861-kommuner-kampar-vidare-mot-mc-gang 

Flera kommuner vill införa ett förbud mot att bära MC-väst på offentliga platser men flera rättsinstanser säger nej till förbud. Nu sätter även statsminister Fredrik Reinfeldt ner foten och säger att MC-västarna är okej. Lotta Karlsmark har träffat bikern Peter Schjerva som tycker att kommunerna ägnar sig åt diskriminering. Hör även författaren Lasse Wierup som bland annat skrivit om MC-klubbar som Hells Angels och Bandidos.
Statsministern: MC-väst är okej


http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10974&artikel=4489643

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar