onsdag 20 april 2011

Hells Angels flög in högste chefen från Kalifornien till rättegången i Karlstad.

Han kom till rättegången tillsammans med varumärkets representant i Sverige, en mångårig Hells Angels-medlem bosatt i Landvetter.  I dag leder han avdelningen i Mölndal, Hells Angels Goth Town.

Klädd i en prydlig svart, lång­ärmad skjorta avböjde han vänligt att kommentera rättstvisten.
– Nej tyvärr. Du får vända dig till vår hemsida för dina frågor.
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.606130-hogste-chefen-flogs-over-forgaves-fran-usa

Hells Angels Motorcycle Clubs högste chef, Jon Pedersen (i mitten), flögs in från Kalifornien för att vittna i tvisten om de guldsmycken som beslagtogs vid den stora ekobrottsrazzian våren 2009. I går kom beslutet som ger Skatteverket och Kronofogden rätt att sälja smyckena.

I över ett år har dragkampen pågått mellan Hells Angels och Skatteverket. Den har gällt en ring och ett hängsmycke med Hells Angels symbol, en dödskalle med vingar.

Smyckena beslagtogs från en 40-årig medlem i Hells Angels i samband med den stora ekobrottsrazzian mot klubben i april 2009. Skatteverket ville sälja smyckena för att täcka delar av klubbmedlemmens skatteskuld på 5,9 miljoner kronor.

Men det gick inte som Skatteverket tänkt sig. För Hells Angels hävdade att smyckena bara lånats ut på licens till medlemmen och alltså inte tillhörde honom utan klubben. En försäljning av dem skulle vara ett varumärkesintrång hävdade klubbens svenska varumärkesrepresentant.

Och Kronofogdens planerade auktion av smyckena stoppades – åtminstone tillfälligt. Sedan dess har brevväxlingen mellan de inblandade varit intensiv.

I början av april hölls förhandlingen vid Värmlands tingsrätt. Där vittnade Hells Angels Motorcycle Clubs högste chef Jon Pedersen som flugits in från Kalifornien, ett tecken på hur viktig frågan är för klubben.

Domen anses principiellt viktig. Om Hells Angels vunnit hade det befarats innebära stora svårigheter i myndigheternas kamp mot den organiserade brottsligheten.

Nu är det fritt fram för Kronofogden att auktionera ut ringen och hängsmycket. Om Hells Angels inte överklagar. Något beslut hade inte tagits i går.

– Det är alldeles för tidigt att säga, säger advokat Bengt-Erik Sik som företrätt klubben.

I razzian beslagtogs ytterligare ett smycke, en halskedja. Klubben fick igenom ett tillfälligt förbud mot försäljning av kedjan men gick senare med på det.

Tillsammans väger smyckena närmare ett kilo och värdet uppgår till minst 270 000 kronor.
http://www.vf.se/nyheter/karlstad/ha-forlorade-striden-om-guldsmyckena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar