tisdag 26 april 2011

Etelä-Suomen Sanomat: Kriminella måste få veta om täckoperation

Kriminella ska framdeles informeras i efterskott om att en polis nästlat in sig i deras närmaste krets inom ramen för en täckoperation. Enligt Etelä-Suomen Sanomat har det redan godkänts en ändring i lagen om tvångsmedel, som ålägger myndigheterna att anmäla till de misstänkta att en polis inkognito skaffat fram uppgifter om dem.


Däremot har det ännu inte slagits fast om de misstänkta ska informeras om vilka uppgifter polisen fått. Dessutom tillåts det några undantag från polisens anmälningsplikt. I lagen sägs det bara att de misstänkta "i regel" ska få en anmälan.


Statsåklagaren Ari-Pekka Koivisto anser lagreformen problematisk. Enligt honom ökar anmälningsplikten risken för att poliserna avslöjas, vilket är farligt för dem.


Lagändringen träder i kraft år 2014. Den tillåter täckoperationer bara för att avslöja organiserad, professionell och fortlöpande brottslighet. Sakkunniga tolkar lagen så att täckoperationer framdeles inte kan användas för att utreda enstaka handlingar, vilket dråp och mord för det mesta är.


Täckoperationer har på sistone behandlats i medierna i samband med Ulvsbymordet. I samband med utredningen lyckades en polis under falsk identitet framstå som en nära vän till den mordåtalade Anneli Auer. (FNB)
http://www.vasabladet.fi/Story/WireStory.aspx?storyID=37031

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar