lördag 30 april 2011

Höjd tobaksskatt ökar smugglingen

I regeringens nya budget föreslås en höjning på tobaksskatt med över 10 procent. För oss butiksägare innebär de höjda priserna på cigaretter att ännu fler av våra kunder kommer att välja att köpa billigare olagliga produkter.

Idag är var åttonde cigarett som röks illegal och staten förlorar årligen 1,5 miljarder kronor i skatt till följd av den olagliga försäljningen. Olagliga billiga produkter säljs i butikshyllorna över hela Sverige och lite görs för att rensa upp i den olagliga försäljningen.

För oss butiksägare som enbart säljer lagliga produkter innebär det att vi konkurrerar på olika villkor. Vi erbjuder samma varor till nästan det dubbla priset – och kunderna kan inte se skillnaden. Detta är redan nu en svår situation för oss över hela Sverige och ytterligare prishöjningar kommer enbart att göra situationen värre. 

Sambandet mellan höga skatter på tobak och storskalig smuggling som finansierar organiserad brottslighet slås fast av tullverket i deras rapport Lägesbild organiserad brottslighet 2011


http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/hojd-tobaksskatt-driver-fram-illegal-handel_6120959.svd 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar